Buttermilchbrot

Buttermilchbrot

4.1 345 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
15 Scheiben

Składniki

Roggensauerteig
  • Wasser
    130 g
  • Anstellgut (Roggensauerteig)
    10 g
  • Roggenmehl Type 1150 oder 960
    100 g
Hauptteig
  • Wasser kalt
    150 g
  • Buttermilch kalt
    200 g
  • Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp) und etwas mehr zum Bearbeiten
    150 g
  • Weizenmehl Type 550 oder 700
    100 g
  • Roggenmehl Type 1150 oder 960
    250 g
  • Gerstenbackmalz (siehe Tipp)
    10 g
    10 g Honig
  • frische Hefe
    5 g
  • Brotgewürz (siehe Tipp)
    2 TL
  • Salz (10-12 g)
    2 TL
  • Öl und etwas mehr zum Einfetten
    2 EL

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 Scheibe

Białko 5 g
Kalorie 656 kJ / 161 kcal
Tłuszcz 2 g
Błonnik 3.1 g
Węglowodany 28 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...