![Buttermilchbrot Buttermilchbrot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/471d394a-db42-4eeb-984d-7660971c66ed/Derivates/4f957ff1-4285-4c49-ab0e-ab7466cbad8a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 130 g Wasser
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 100 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Hauptteig
- 150 g Wasser, kalt
- 200 g Buttermilch, kalt
- 150 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp) und etwas mehr zum Bearbeiten
- 100 g Weizenmehl Type 550 oder 700
- 250 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
-
10
g Gerstenbackmalz (siehe Tipp)
lub 10 g Honig - 5 g frische Hefe
- 2 TL Brotgewürz (siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 2 EL Öl und etwas mehr zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 656 kJ / 161 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 3.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kommissbrot
15h 30min
Kosaken-Doppelbrot
14h 30min
Zwirbel-Graubrot
16 Std.
Oberländer
14h 30min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45min
Roggen-Schmalz-Brot
16h 10min
Wachauer Laberl
15h 20min
Bauernbrot
16h 15min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15h 40min
Roggensauerteig
96 Std. 20 Min
Gewürzbrot
16h 30min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min