
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Dressing z limonki i chili
-
10 - 20 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
40 - 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
40 g oleju ryżowego
-
2 łyżki octu ryżowego
-
1 ½ łyżeczki cukru
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Sałatka
-
1 ząbek czosnku
-
15 g oliwy z oliwek
-
1000 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
280 - 300 g krewetek, surowych, obranych
-
150 g kaszy bulgur
-
130 g awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
-
40 - 50 g liści szpinaku, świeżych
-
85 g ogórka pokrojonego w 5 mm plastry
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
391 kcal /
1637.1 kJ
Białko
19.2 g
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
35.4 g
Błonnik
2.8 g