Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

4.7 261 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Dressing z limonki i chili
  • 10 - 20 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 40 - 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oleju ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
Sałatka
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 280 - 300 g krewetek, surowych, obranych
    280 - 300 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 150 g kaszy bulgur
  • 130 g awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 40 - 50 g liści szpinaku, świeżych
  • 85 g ogórka pokrojonego w 5 mm plastry

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 391 kcal / 1637.1 kJ
Białko 19.2 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 35.4 g
Błonnik 2.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...