Wersje kompatybilne
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Stek z tuńczyka
- 50 g pora, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 200 g tuńczyka, świeżego (1 stek o grubości 2-2,5 cm), w temp. pokojowej
- 20 g sosu sojowego
Pikantny dip z pomidorów i soczewicy
- 15 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej, Melvit
- 15 g miodu, płynnego
- 15 g musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 2528.8 kJ / 604 kcal
- Białko
- 68.1 g
- Węglowodany
- 64.6 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Błonnik
- 11.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1h 25min
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 min
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Dorsz po tajsku z Varomy
1h 10min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Łosoś na parze, po azjatycku
1h
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min