
Wersje kompatybilne
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Stek z tuńczyka
- 50 g pora, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 200 g tuńczyka, świeżego (1 stek o grubości 2-2,5 cm), w temp. pokojowej
- 20 g sosu sojowego
Pikantny dip z pomidorów i soczewicy
- 15 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej, Melvit
- 15 g miodu, płynnego
- 15 g musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 2528.8 kJ / 604 kcal
- Białko
- 68.1 g
- Węglowodany
- 64.6 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Błonnik
- 11.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min
Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
25 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Wołowina z imbirem i pastą miso ze szpinakiem
25 min
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30 min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Makaron z krewetkami i porem
30 min
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40 min
Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą
1 godz. 45 min