Wersje kompatybilne
Black bean molè (black bean chocolate chilli)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for greasing
- 5 vine-ripened tomatoes, cut into halves
- 2 red onions, cut into halves
- 4 garlic cloves, skins on
- 1 ½ tsp salt, plus extra for seasoning
- 3 tsp dried oregano
- 1 - 2 fresh long red chillies, cut into halves and deseeded, if preferred
- 1 carrot, cut into quarters
- 1 celery stalk, trimmed and cut into quarters
- ½ red capsicum, cut into halves and deseeded
- 4 sprigs fresh coriander, leaves only (optional)
- 50 g ghee
- 2 tsp ground cumin
- 3 tsp smoked paprika
- 800 g canned black beans, rinsed and drained (approx. 480 g after draining)
- 2 tsp balsamic vinegar
- 2 tsp Rapadura sugar
- 50 g tomato paste
- 2 tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 50 g dark chocolate (70% cocoa), grated, plus extra shaved for garnishing
- 250 g filtered water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1510.2 kJ / 359.5 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 21.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 11.3 g
- Sód
- 1149.5 mg
Alternatywne przepisy
Spiced Moroccan lentil soup
40 min
Palak paneer
1h 15min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Tomato and lentil dahl
35 min
Family beans
25 min
Vegetarian chilli
35 min
Paneer makhani
45 min
Rajma (kidney bean curry)
45 min
Chilli paneer
30 min
Lentil curry (dahl)
30 min
Chhole (chickpea curry)
35 min
Caribbean curry
40 min