Urządzenia i Akcesoria
Topinambur po prowansalsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
800 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
600 g topinamburu obranego, pokrojonego w 5 cm słupki
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
35 g koncentratu pomidorowego
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka białej gorczycy ziaren
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
-
1 łyżka whisky (opcjonalnie)
-
50 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
995.2 mg
Białko
3.5 g
Kalorie
740.4 kJ /
177 kcal
Tłuszcz
6.6 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Węglowodany
28.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SEZON NA THERMOMIX®
70 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasta z topinamburu
35 min
Kremowe gratin z jarmużu
55 min
Pesto z jarmużu
25 min
Bakłażany bhurta
30 min
Gulasz z fasoli czarne oczko i kalmarów
5 godz. 15 min
Sałatka z cukinii, dyni i gruszki
1 godz. 50 min
Kiszony kalafior w różowej marynacie
45 min
Pikle z łodyg jarmużu
24 godz. 40 min
Sałatka z jarmużu z burakiem
45 min
Hummus z dyni
1 godz.
Zupa krem z topinamburu i pora
1 godz.
Pikantna zupa dyniowa
25 min