Sałatka z soczewicą w stylu greckim
TM5 TM6

Sałatka z soczewicą w stylu greckim

4.1 (13 ocen)

Składniki

  • 75 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu, płynnego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 250 g rukwi wodnej
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek, w plasterkach lub przekrojonych na pół
  • 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 360 g sera feta, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcji
Kalorie
1184.9 kJ / 283 kcal
Białko
14.5 g
Węglowodany
24.8 g
Tłuszcz
15.7 g
Błonnik
4.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy