Sałatka z soczewicą w stylu greckim
TM6 TM5

Sałatka z soczewicą w stylu greckim

4.1 ( 13 ocen )

Składniki

  • 75 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu płynnego
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 250 g rukwi wodnej
    lub 250 g roszponki
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach lub przekrojonych na pół
  • 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
  • 300 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 360 g sera feta pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcji
Kalorie
283 kcal / 1184.9 kJ
Białko
14.5 g
Tłuszcz
15.7 g
Węglowodany
24.8 g
Błonnik
4.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy