
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu, płynnego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 250 g rukwi wodnej
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek, w plasterkach lub przekrojonych na pół
- 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 360 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 1184.9 kJ / 283 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Błonnik
- 4.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1h 15min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1h 35min
Sałatka z czerwonej fasoli, brokułu i pestek dyni
40 min
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
1h 20min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30 min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami
1h 10min
Sałatka z pomidorami i fasolą
30 min
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 min
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35 min
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45 min