
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu płynnego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 750 - 800 g soczewicy z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
-
250
g rukwi wodnej
lub 250 g roszponki - 100 g czarnych oliwek, bez pestek w plasterkach lub przekrojonych na pół
- 270 - 300 g ogórków (2 szt.), obranych, pokrojonych na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
- 300 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 360 g sera feta pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 283 kcal / 1184.9 kJ
- Białko
- 14.5 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Błonnik
- 4.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 min
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35 min
Sałatka z pomidorami i fasolą
30 min
Burger grzybowo-jaglany
2 godz. 30 min
Sałatka z czerwonej kapusty, komosy ryżowej i wegetariańskich kiełbas
35 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
55 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30 min
Sałatka z soczewicy
45 min