
Urządzenia i Akcesoria
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Pikantne jabłka
-
4 jabłka (np. Boskoop, Bramley, Szara Reneta)
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
4 gwiazdki anyżu
-
4 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
-
4 goździki
-
4 szczypty cynamonu, mielonego
Tajski bulion
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 - 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
1 papryczka chili bird's eye, świeża bez gniazd nasiennych
-
15 g oliwy z oliwek
-
800 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych, główki i skorupki zachować
-
1400 g wody
-
40 g octu ryżowego
-
30 g sosu rybnego
-
2 goździki
-
1 gwiazdka anyżu
-
3 szczypty soli morskiej
-
3 szczypty pieprzu, mielonego
-
80 g chińskiego makaronu jajecznego
-
2 szczypty wodorostów wakame, suszonych (opcjonalnie)
-
100 g kiełków soi, świeżych
-
15 liści kolendry, świeżych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
296 kcal /
1242 kJ
Białko
21 g
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
3.3 g