Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka

Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka

4.0 54 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Pikantne jabłka
  • 4 jabłka (np. Boskoop, Bramley, Szara Reneta)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 4 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 4 goździki
  • 4 szczypty cynamonu, mielonego
Tajski bulion
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 - 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 1 papryczka chili bird's eye, świeża bez gniazd nasiennych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 800 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych, główki i skorupki zachować
  • 1400 g wody
  • 40 g octu ryżowego
  • 30 g sosu rybnego
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 80 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 2 szczypty wodorostów wakame, suszonych (opcjonalnie)
  • 100 g kiełków soi, świeżych
    100 g kiełków fasoli, świeżych
  • 15 liści kolendry, świeżych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 296 kcal / 1242 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 3.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...