
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Satay
- 1 ząbek czosnku
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 - 2 łyżeczki kolendry, świeżej tylko liście
- 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ łyżeczki chili, suszonego mielonego
- 5 łyżek oleju sezamowego
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w podłużne paski o grubości 2-2,5 cm
- 500 g wody
Sos orzechowy
- 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g mleka kokosowego
- 130 g wody
- 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1026 kcal / 4297 kJ
- Białko
- 70.2 g
- Tłuszcz
- 74.9 g
- Węglowodany
- 23.4 g
- Błonnik
- 4.1 g