Satay z sosem orzechowym
TM5 TM6

Satay z sosem orzechowym

4.2 (56 ocen)

Składniki

Satay

  • 1 ząbek czosnku
  • 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 - 2 łyżeczki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki chili, suszonego, mielonego
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w podłużne paski o grubości 2-2,5 cm
  • 500 g wody

Sos orzechowy

  • 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 5 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g mleka kokosowego
  • 130 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4297 kJ / 1026 kcal
Białko
70.2 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcz
74.9 g
Błonnik
4.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy