Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
- 200 g mięsa wieprzowego (szynki), pokrojonego na kawałki
- 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na kawałki
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i osuszonych
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g korzenia pietruszki
- 25 g korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- masło, do natłuszczenia formy
- bułka tarta, do posypania formy
- 50 g bułki, suchej, wcześniej namoczonej w wodzie, dokładnie odciśniętej
- 3 jajka
- 20 g kaszy manny
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 418 kJ / 100 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 3.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet babci Uli
8h 50min
Wielkanocny pasztet z królika
3 Std.
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8h 50min
Pasztet po krakowsku
2h 40min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2h 15min
Baleron z karkówki
50 godz. 30 min
Pieczeń rzymska
1 Std. 25 Min
Schab gotowany na parze
1 Std. 50 Min
Smalczyk z jabłkiem i majerankiem
1h 45min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 Std. 35 Min
Pasztet
3 Std.
Pasztet z piersi indyka
2h