
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 cebula, (80-100 g), przekrojona na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 450 - 500 g mięsa wołowego, z kością, np. szpondru, pokrojonego na 5-7 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca
- 2 goździki
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 - 2 grzyby, suszone
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej w plastry
- 1600 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 478 kJ / 114 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 2.8 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3h 50min
Zupa ogórkowa
30 Min
Rosół (z osłoną noża miksującego)
4h
Barszcz biały wielkanocny
1h 10min
Bigos staropolski
1h 35min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 Min
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1 Std. 15 Min
Barszcz czerwony z mięsem
1h 5min
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1h 5min
Rosół drobiowy
2h 15min
Zupa pomidorowa z makaronem (dla dzieci)
25 Min
Wołowina w piwie po flamandzku
1 Std. 45 Min