
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 cebula (80-100 g), przekrojona na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 450 - 500 g mięsa wołowego z kością, np. szpondru, pokrojonego na 5-7 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca
- 2 goździki
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 - 2 grzyby, suszone
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pora pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej w plastry
- 1600 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 114 kcal / 478 kJ
- Białko
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Węglowodany
- 2.8 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rosół drobiowy
2 godz. 15 min
Rosół (z osłoną noża miksującego)
4 godz.
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Barszcz czerwony z mięsem
1 godz. 5 min
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1 godz. 5 min
Gulasz jagnięcy z ziemniakami i szafranem
2 godz.
Potrawka z ziemniaków i żeberek
1 godz. 55 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Polędwica wołowa z warzywami
1 godz. 50 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1 godz. 15 min