Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 cebula, (80-100 g), przekrojona na pół
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 450 - 500 g mięsa wołowego, z kością, np. szpondru, pokrojonego na 5-7 cm kawałki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 owoce jałowca
- 2 goździki
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 - 2 grzyby, suszone
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g pora, pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej w plastry
- 1600 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 478 kJ / 114 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 2.8 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 Std. 40 Min
Barszcz czerwony z mięsem
1 Std. 5 Min
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1 Std. 5 Min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 45 Min
Kompot jabłkowo-gruszkowy
1h 15 min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3h 50min
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1 godz. 45 min
Rosół (z osłoną noża miksującego)
4h
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1h 15 min
Bigos staropolski
1hod. 35min
Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
3h 30 min
Rosół drobiowy
2hod. 15min