Ostro-kwaśna zupa krewetkowa

Ostro-kwaśna zupa krewetkowa

4.3 287 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 20 - 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bez gniazd nasiennych
  • 3 liście limonki Kaffir, suszone
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 700 g wody
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 60 g grzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 3 mm plastry
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej bez zewnętrznej warstwy liści, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 40 g sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki pasty z krewetek tum yum
  • 200 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
    200 g krewetek, surowych, obranych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 cebula dymka drobno posiekana

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 170.5 kcal / 713.8 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 9.5 g
Węglowodany 8.8 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 1385.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...