Curry z kurczaka (Koththu roti)

Curry z kurczaka (Koththu roti)

4.7 267 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

Mieszanka przypraw
  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 3 łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Curry
  • 80 g cebuli pokrojonej w plastry
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli plus 1-2 szczypty
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 2 nasiona kardamonu
  • 2 goździki
  • 20 g oleju plus 2 łyżki do smażenia
  • 8 liści curry, świeżych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g śmietanki kokosowej
  • 120 g mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża (ok. 20 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
  • 1 marchewka (ok. 60-80 g), pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 jajka
  • 3 roti pokrojone w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 354 kcal / 1488 kJ
Białko 26 g
Tłuszcz 19 g
Węglowodany 18 g
Błonnik 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...