
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mieszanka przypraw
- 1 łyżeczka chili, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 3 łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Curry
- 80 g cebuli pokrojonej w plastry
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli plus 1-2 szczypty
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 2 nasiona kardamonu
- 2 goździki
- 20 g oleju plus 2 łyżki do smażenia
- 8 liści curry, świeżych
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 120 g śmietanki kokosowej
- 120 g mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 czerwona papryczka chili, świeża (ok. 20 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
- 1 marchewka (ok. 60-80 g), pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka
- 3 roti pokrojone w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- 1 limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 354 kcal / 1488 kJ
- Białko
- 26 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Węglowodany
- 18 g
- Błonnik
- 7 g