
Urządzenia i Akcesoria
Curry z kurczaka (Koththu roti)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
Mieszanka przypraw
-
chili, mielonego1 łyżeczka
-
kurkumy, suszonej, mielonej½ łyżeczki
-
curry, mielonego3 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Curry
-
cebuli pokrojonej w plastry80 g
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki500 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego1 łyżka
-
soli plus 1-2 szczypty1 łyżeczka
-
ząbek czosnku1
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry20 g
-
laska cynamonu przełamana na pół1
-
nasiona kardamonu2
-
goździki2
-
oleju plus 2 łyżki do smażenia20 g
-
liści curry, świeżych8
-
koncentratu pomidorowego50 g
-
śmietanki kokosowej120 g
-
mleczka kokosowego120 g
-
cukru½ łyżeczki
-
czerwona papryczka chili, świeża (ok. 20 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)1
-
marchewka (ok. 60-80 g), pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)1
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
-
jajka2
-
roti pokrojone w 5 mm plastry (patrz wskazówka)3
-
limonka pokrojona na kawałki, do dekoracji1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
354 kcal /
1488 kJ
Białko
26 g
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska