Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli szalotki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 750 g mięsa wieprzowego, np. łopatki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 20 g masła
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1
łyżka liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 150 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
- 300 g dyni, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 ½ łyżeczki mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2708 kJ / 646 kcal
- Białko
- 33.1 g
- Węglowodany
- 11.9 g
- Tłuszcz
- 54.1 g
- Błonnik
- 3.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z udźca indyka
1 Std. 25 Min
Gulasz poleszucki
1h 15min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1h
Gulasz z drobiowych serc i pieczarek
2 Std. 25 Min
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
50min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Wołowina z pieczarkami
30min
Gulasz wołowy z papryką
1 Std. 25 Min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1h 50 min.
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2h