Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze

Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze

4.1 516 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 300 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. marchewki, cukinii, brokułu), pokrojonych na kawałki
  • 500 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsz, halibut), bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g ryżu basmati
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście, drobno posiekanego
    5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej
  • 15 g skrobi kukurydzianej
    15 g skrobi ziemniaczanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 897.5 mg
Białko 16.5 g
Kalorie 2037.9 kJ / 486.8 kcal
Tłuszcz 3.3 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 0.5 g
Węglowodany 107.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...