Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g chickpea (besan) flour
- 40 g ghee (see Tips)
- 1 tsp cumin seeds
- ½ tsp fennel seeds
- 1 pinch asafoetida (see Tips)
- 300 g red onion, cut into quarters
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 2 tsp garlic paste (see Tips)
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 ½ tsp salt
- ½ tsp Kashmiri chilli powder
- 10 g ground turmeric
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground black pepper
- 1 tbsp green mango powder (see Tips)
- 1 ½ tsp garam masala (see Tips)
- 20 g lemon juice
- 800 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 500 g after draining)
- 50 g raisins, to serve (optional)
- 100 g natural yoghurt, to serve
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into thin slices, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1648.8 kJ / 392.5 kcal
- Białko
- 14.7 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 14.2 g
- Sód
- 1324.6 mg