Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g vegetable oil
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 1 ½ tsp ginger paste (see Tips)
- 50 g eschalot, cut into halves
- 1 fresh tomato, cut into quarters
- ¼ tsp ground turmeric
- ¼ - ½ tsp Kashmiri chilli powder
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 2 tsp black mustard seeds
- 400 g coconut milk
- ½ tsp salt
- 1 tbsp tamarind paste (see Tips)
- 450 g raw prawns, peeled and with tails intact (see Tips)
- fresh coriander leaves, for garnishing
- lemons, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1747 kJ / 415.8 kcal
- Białko
- 28.1 g
- Węglowodany
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 31.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 805.2 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30min
Balti coconut fish curry
50min
Goan fish and tamarind curry with coconut rice
1h 15 min
Lamb saag
1h 30min
Prawn and chicken laksa
40min
Beef madras
1h 30min
Thai red chicken curry
30min
Rogan josh
1h 35 min
Thai red curry paste
15min
Steamed red curry fish (Matt Sinclair)
30min
Prawn Bhuna
30min
Coconut fish curry
1h 10min