![Black tahini and beetroot hommus Black tahini and beetroot hommus](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/14E9BF53-0C45-499F-90C2-5370E5EFCF9A/Derivates/234FC068-9EAC-4E86-9651-5B4459DB777B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 raw beetroots (approx. 500 g), peeled and cut into pieces (2 x 3 cm)
- 4 garlic cloves, unpeeled
- 1 tsp cumin seeds
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 4 tbsp olive oil
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 2 tbsp black tahini
- 50 g lemon juice
- 1 tbsp balsamic vinegar
- olive oil, for drizzling
- 2 tbsp fresh flat-leaf parsley, leaves only, cut into pieces
- Wartości odżywcze
- na 555 g
- Kalorie
- 5917.8 kJ / 1414.4 kcal
- Białko
- 39.9 g
- Węglowodany
- 141.1 g
- Tłuszcz
- 81.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 38.4 g
- Sód
- 1737.3 mg
Alternatywne przepisy
Hommus
15min
Beetroot and carrot salad with vincotto dressing
10min
Pumpkin and pomegranate quinoa salad
1小时
Cypriot grain salad
45 分钟
Sundried tomato hommus with crackers
1h 15min
Falafel with beetroot hommus
20 分钟
Fermented beetroot dip
25 Std.
Spinach and coriander pesto (Post-natal)
10min
Carrot kimchi
Brak ocen
Basil pesto
10min
Chunky basil pesto dip
10min
Traditional hommus
25 Std. 5 Min