![Samke harra Samke harra](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/02308E9E-A633-4DB7-B755-DBA58E6D4097/Derivates/3323D24A-403D-4F32-B30A-43CC1D83EA37.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini sauce
- 40 g pine nuts
- olive oil, for frying
- 2 garlic cloves
- 120 g tahini (see Tips)
- 50 g lemon juice
- 150 g warm water
- ¼ tsp chilli powder
- ½ - 1 tsp sea salt
- ¼ tsp freshly ground pepper
Steamed fish
- 1 tbsp olive oil
- 600 - 700 g skinless snapper fillets (approx. 4 fillets)
- 1 tbsp lemon juice
- sea salt, to season
- freshly ground pepper, to season
- 500 g water
- 2 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, roughly chopped for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1930.1 kJ / 459.6 kcal
- Białko
- 43.2 g
- Węglowodany
- 1.3 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 768.9 mg
Alternatywne przepisy
Umali
1 Std. 25 Min
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
1 Std. 10 Min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Spiced rice pudding (meghli)
50 Min
Fish tagine with tahini
1 Std. 15 Min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1 godz. 35 min
Spelt and chicken salad
1 Std. 15 Min
Lamb sfiha
1 Std. 20 Min
Bamia (okra and meat stew)
55 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Fatayer (spinach turnovers)
1 godz. 35 min