Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 6 sprigs fresh coriander, leaves only
- 1 fresh mango, flesh only (approx. 200 g), cut into pieces (3 cm)
- 200 g red capsicum, deseeded and cut into pieces (3 cm)
- 2 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves
- 2 fresh curry leaves
Rice
- 350 g basmati rice
- 1000 g water
- ½ tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tsp salt
Seasoning
- 2 tbsp oil
- 1 tsp black mustard seeds
- 1 tsp urad dal (see Tips)
- 1 tsp chickpea (besan) flour
- ¼ fresh long red chilli, trimmed and cut into halves
- 1 tsp cumin seeds
- ½ tsp asafoetida (see Tips)
- ¼ tsp ground turmeric
- salt, to taste
- 2 tbsp shredded coconut
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 868.8 kJ / 206.8 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 28.3 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 434.1 mg
Alternatywne przepisy
Tomato and lentil dahl
35 min
Seekh kebabs
50 min
Ala hodi (Potato curry)
40 min
Almond briouats with honey and sesame seeds
1h
Paneer makhani
45 min
Rajma (kidney bean curry)
45 min
Lentil curry (dahl)
30 min
Bombay aloo
40 min
Kheer
2h
Aloo tikki
55 min
Rice paper rolls with sweet and sour chilli sauce
40 min
Chhole (chickpea curry)
35 min