![Tarka dal Tarka dal](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C431E112-7FCB-436D-8CCE-33E77A2B4B5E/Derivates/4ECD77A7-0F17-4B85-849A-80B90F11A898.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coriander chilli chutney
- 120 g fresh coriander (2-3 bunches), leaves, stalks and roots, cut into thirds (see Tips)
- 50 g fresh long green chillies, trimmed and cut into halves (approx. 2-3 chillies)
- 1 tbsp lemon juice
- 50 g olive oil
- 1 tsp sea salt
Tarka dal
- 250 g red lentils
- hot water, for soaking
- 2 tbsp ghee (see Tips)
- ¼ tsp cumin seeds
- 20 fresh curry leaves
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into halves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into halves
- 600 g water
- 1 tsp sea salt
- ¼ tsp ground turmeric
- 200 g fresh tomatoes, cut into pieces (2 cm) (see Tips)
- 2 tbsp lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1354.3 kJ / 322.3 kcal
- Białko
- 16.8 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 611.2 mg
Alternatywne przepisy
Chhole (chickpea curry)
35 Min
Rajma (kidney bean curry)
45 Min
Dosa with spiced potato filling
17 Std. 40 Min
Baingan ka bharta
1 godz. 20 min
Carrot halwa
1 Std. 5 Min
Paneer makhani
45 Min
Sambhar
1 Std. 30 Min
Palak paneer
1h 15min
Amritsari dal
26h
Gobi masala
30 Min
Tarka Dal
9 godz. 5 min
Sabji (vegetable) curry
30 Min