![Cucumber and mint raita Cucumber and mint raita](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/063B5505-9158-4B24-A41E-5FC91B693426/Derivates/CD008A54-3447-4824-9988-53FD8820109E.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 Lebanese cucumbers, cut into halves lengthways, deseeded if preferred, and cut into thirds
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 tsp cumin seeds
- 2 sprigs fresh mint (approx. 20 g), leaves only
- 400 g Greek-style natural yoghurt
- 1 tsp lemon juice (optional)
- 1 - 2 pinches ground black pepper, to taste
- ¼ tsp Kashmiri chilli powder
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 258 kJ / 61.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 5.7 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 320.6 mg
Alternatywne przepisy
Roti (for two)
25 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15 min
Pilau rice
30 min
Pappadums with mint and coriander chutney
50 min
Coriander chilli chutney
5 Min
Chicken 65 and green chutney
1 Std. 5 Min
Lamb saag
1 Std. 30 Min
Roti
2h
Chhole (chickpea curry)
35 min
Onion bhaji
45 min
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min
Ginger paste
15 Min