Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tandoori paste
- 1 tbsp coriander seeds
- 1 ½ tbsp cumin seeds
- 6 cardamom pods (black)
- 10 whole cloves
- 2 tbsp Kashmiri chilli powder
- 1 tbsp ground turmeric
- 2 tbsp ground cinnamon
- 1 tbsp sea salt
- 60 g brown sugar
- 120 g tomato paste (see Tips)
- 120 g garlic cloves
- 80 g fresh ginger, cut into pieces
- 200 g extra virgin olive oil, plus extra to preserve
Tandoori chicken
- extra virgin olive oil, to grease
- 800 g chicken thigh fillets, cut into pieces (3 cm)
- ½ lemon, juice only
- 1 tsp sea salt
- 1 pinch ground black pepper
- 200 g Greek yoghurt (see Tips)
- fresh mint leaves, to garnish
- lemon wedges, to serve
- chutney of choice, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1513.6 kJ / 360.4 kcal
- Białko
- 27 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 23.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 688.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma spice blend
5min
Thai cucumber salad (Thermomix® Cutter)
15min
Peruvian roast chicken with green sauce and avocado salad
25h 35min
Ras el hanout
10min
Biryani-style rice
1h 5min
Tandoori chicken pizza
1h 30min
Korean fried chicken
4h
Tandoori chicken
45min
Sticky chicken with infused rice and daikon
1 Std. 40 Min
Southern-style chicken
40min
Tandoori paste
5min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1h 15min