![Apple sponge pudding Apple sponge pudding](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/91FD03E8-A1B2-4E2B-87D3-6838214C3D14/Derivates/531B65A1-79BF-4406-87CA-BBDB90B96D98.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g water
- 5 Granny Smith apples (approx. 700 g), peeled, cored and cut into dice
- 60 g pitted dates
- 60 g extra virgin olive oil
- 2 tbsp brown sugar (see Tips)
- 1 tsp natural vanilla extract
- 1 egg
- 160 g wholemeal self-raising flour
- ½ tsp ground cinnamon, plus extra to serve
- 160 g buttermilk
- olive oil spray
- natural yoghurt, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1417.7 kJ / 337.5 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 44.1 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 213.8 mg
Alternatywne przepisy
Stone fruit crumble
1h 15min
Stewed apples with walnut crumble topping
25min
Buttermilk scones
35 Min
Caribbean carrot cake
2 Std. 10 Min
Apple shortcake
1 Std. 50 Min
Lemon delicious
1 Std. 5 Min
Custard
10 Min
Custard
10 Min
Apple cake
1 Std.
Creamed rice pudding with apple and pear compote
30min
Double ginger and pear cake
1h 35min
Pear and peach crumble
50 Min