![Puy Lentil Dip Puy Lentil Dip](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4E8B56D7-A1B3-4566-BD68-E0C2DC455816/Derivates/C1E815C7-E514-4649-A123-D3E016B5DCFC.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 770 g water
- 250 g dried Puy lentils, rinsed
- 30 g unsalted butter
- 180 - 200 g tomatoes, quartered (approx. 3 tomatoes)
- 2 Tbsp extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 2 garlic cloves
- 1 tsp ground cumin
- 15 g fresh coriander leaves
- 60 g tahini
- 20 g lemon juice
- 1 tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 30 g red onion, sliced very thinly
- smoked paprika, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1275 kJ / 305 kcal
- Białko
- 9.3 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 23.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spiced Moroccan lentil soup
40 min
Lentil, Red Pepper and Harissa Soup
45 min
Lentil Curry (Dahl)
30 min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 Min
Red Lentil Soup
40 min
Amaranth and Chickpea Patties
1 godz. 30 min
Baingan Bhurta (Aubergine Bhurta)
30 min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40 min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 Min
Chana Masala
45 min
Dal Makhani
9h 30min
Coconut Dhal
20 min