![Chana Masala Chana Masala](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7DDDD7C0-7683-48EB-8A03-BF429F2022D9/Derivates/F11D4FBF-1014-44F0-9373-64CF01FE261B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 garlic cloves
- 2 fresh green chillies, halved, deseeded if desired
- 25 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 15 g vegetable oil
- 100 g onions, quartered
- 2 tsp ground coriander
- 2 tsp ground cumin
- 2 tsp Kashmiri chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 400 g tinned chopped tomatoes (1 x 400 g tin)
-
600
g cooked chickpeas (drained weight)
lub 250 g dried chickpeas, soaked overnight, then boiled for 45 minutes until tender - 300 g water
- 2 tsp fine sea salt
- 1 tsp garam masala
- 1 Tbsp lemon juice
- 5 g fresh coriander leaves, chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2780 kJ / 664.5 kcal
- Białko
- 33.3 g
- Węglowodany
- 107.3 g
- Tłuszcz
- 13.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 21.5 g
- Sód
- 996 mg
Alternatywne przepisy
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50min
Palak Paneer
45min
Lentil Curry (Dahl)
30min
Chapatis
1h 30min
Paneer Makhani
1h
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25min
Pudla with Spinach and Paneer
1h
Tarka Dal
9h 5 min
Coconut Dhal
20min
Vegetable Biryani
50min
Dal Makhani
9 godz. 30 min