Urządzenia i Akcesoria
Lutenica
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 słoiki
Składniki
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
-
280 - 300 g bakłażana
-
500 - 550 g czerwonej papryki
-
10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
-
2 ząbki czosnku
-
130 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
800 g pomidorów sparzonych, obranych ze skóry, pokrojonych na kawałki
-
30 g octu balsamicznego
-
25 g cukru
-
1 ½ płaskiej łyżeczki soli
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
904.2 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
767.7 kJ /
183.5 kcal
Tłuszcz
5.9 g
Błonnik
7.8 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
30.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYTRAWNE PRZETWORY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Likier z czarnych porzeczek
25 min
Dżem truskawkowy z czarnym bzem
35 min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 godz. 5 min
Dżem mirabelkowy z wanilią
35 min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40 min
Relish z zielonych pomidorów
55 min
Agrestowy chutney
40 min
Żółty ketchup
45 min
Dżem z kiwi i mleczka kokosowego
15 min
Sos warzywny (ortolana)
1 godz. 5 min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Dżem borówkowy
45 min