Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie z pigwy
- 700 g marmolady z pigwy, pokrojonej na kawałki
-
70
g słodkiego wina (np. Porto, Marsala)
lub 70 g brandy - masło, do natłuszczenia formy
Tarta
- 1 białko, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3448 kJ / 824 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 134 g
- Tłuszcz
- 29 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z owoców jagodowych
1h
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1h
Konfitura jabłkowa z migdałami
1h 30 min
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1h 25min
Paj (pie) z jeżynami
1 Std. 35 Min
Keks
2 godz. 30 min
Ciasto z kruszonką
3h 20min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 Min
Kruche ciasto z wiśniami
1h 20 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 Std. 10 Min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 godz. 45 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 Std. 10 Min