Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Soutzoukakia
- 2 garlic cloves
- 80 g brown onion (approx. ½ onion)
- 50 g olive oil
- 60 g breadcrumbs
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 100 g dry white wine
- 500 g beef mince
Sauce
- 50 g olive oil
- 400 g canned whole tomatoes
- 100 g dry white wine
- 2 tsp sugar (optional)
- 1 tsp dried oregano
- 30 g tomato paste
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 400 g water
- 200 g white rice (medium-grain), rinsed
- olive oil, to grease
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3052.3 kJ / 729.5 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.2 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1483.6 mg
Alternatywne przepisy
Pastitsio
1h 30 min
Pork meatballs with couscous
50min
Greek lamb rolls with yoghurt dressing
40 Min
Beef goulash with dumplings
1 godz. 45 min
Chorizo meatballs and potato stew
40 Min
Zurich-style veal strips with potatoes
2 Std. 50 Min
Keftethes (Greek meatballs)
40 Min
Beef cobbler with polenta dumplings
1h 30 min
Meatballs in tomato sauce (TM5)
3h 40min
Lamb kleftiko
4h
Herbed chicken hors d'oeuvres
35min
Spinach and cheese-filled meatloaf
1h 15min