Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 1 garlic clove
- 2 sprigs fresh mint, leaves only (see Tips)
- 50 g olive oil, plus 2-3 tablespoons extra for frying
- 500 g lamb mince (see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 60 g breadcrumbs
- 1 tsp dried oregano
- plain flour, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1164.5 kJ / 277.2 kcal
- Białko
- 19.7 g
- Węglowodany
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 501.8 mg
Alternatywne przepisy
Pastitsio
1h 30min
Lamb Moussaka
1h 30min
Lamb shanks with risoni and feta
3 Std. 50 Min
Lamb sfiha
1 Std. 20 Min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 min
Lamb kleftiko
4 godz.
Herbed chicken hors d'oeuvres
35 Min
Spinach and cheese-filled meatloaf
1 Std. 15 Min
Tuna empanadas
2h
Turkey meatballs in dill sauce
1h 30min
Lamb Kibbeh
1h 30min
Soutzoukakia ("little sausages") with rice
1 Std.