Pastisio

Pastisio

4.5 548 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 porcji

Składniki

Przygotowanie makaronu
  • woda do ugotowania makaronu
  • ½ łyżeczki soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu penne
Przygotowanie pastisio
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¾ łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 600 g mleka
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 509 kcal / 2131 kJ
Białko 33 g
Tłuszcz 22.3 g
Węglowodany 45.9 g
Błonnik 1.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...