Wyjątkowe dania w nowej odsłonie

Odkryj, jak prostota i detale sprawiają, że jedzenie staje się jeszcze lepsze i bardziej wykwintne. Nie chodzi tylko o skomplikowane przepisy, ale także o przemyślane kompozycje smaków i wyrafinowane dodatki, które poprawiają smak potraw.

Nietypowe połączenia smaków

Wprowadź intensywne aromaty

Jeżeli szukasz prostego sposobu na udoskonalenie swoich dań, zacznij korzystać ze składników o intensywnym smaku. Wysokiej jakości przyprawy, sosy i dodatki mogą nadać daniom głębi i charakteru – w ten sposób wyniesiesz je na wyższy poziom przy minimalnym wysiłku. Oto kilka składników, które warto wypróbować:

  1. Trufle: Najbardziej luksusowy składnik – dodaje posiłkom wyjątkowej głębi, której trudno się oprzeć. Wypróbuj dodatek oliwy truflowej do makaronów, czerwonego mięsa, past lub jajecznicy.
  2. Szafran: Wystarczy kilka nitek tej wykwintnej przyprawy, by zmienić proste danie w niezapomniany posiłek. Dodawaj szafran do deserów lub wypieków.
  3. Ocet balsamiczny: Idealne połączenie słodyczy i ostrości. Ocet balsamiczny i krem balsamiczny dodają głębi sosom pomidorowym, sałatkom, gulaszom i zupom.
  4. Parmezan: Niewielka ilość świeżo startego parmezanu doda każdemu daniu głębokich, orzechowych aromatów. Znajdziesz go w wielu naszych przepisach na platformie.

Z intensywnym aromatem

Eksperymentuj z połączeniami smakowymi

Słodko-słone, ostre i kwaśne, a może pikantne i świeże? Szefowie kuchni wykwintnych restauracji potrafią odważnie łączyć smaki, podważając kulinarne standardy. Daj się zainspirować nietypowym zestawieniom, by wejść na wyższy poziom gotowania.

• Owiń słoną szynkę prosciutto wokół plastrów słodkiego melona, by stworzyć prostą, a przy tym wyśmienitą przystawkę.

• Dodaj posiekane mango i plasterki czerwonej papryczki chili do sałatki szpinakowej, by dodać jej ognia i tropikalnego charakteru.

• Umami, czyli tzw. piąty smak, doskonale współgra ze składnikami o wysokiej kwasowości. Połącz pełną umami mozzarellę z kwaskowatymi pomidorami i octem balsamicznym.

• Dodaj chili do czekolady oraz szczyptę soli do karmelu, aby nadać wyraźnego charakteru swoim deserom.

• Skomponuj sałatkę na bazie sezonowych owoców, koziego sera i orzechów, aby stworzyć wykwintną i odświeżającą przystawkę z różnorodną gamą tekstur i smaków.

• Eksperymentuj: dodaj kilka świeżych listków bazylii do porannego truskawkowego smoothie i poznaj swój ulubiony koktajl w nowej odsłonie.

Słodko-słone propozycje

Liczba gości Cię nie zaskoczy!

Skoro wiesz już więcej na temat wykwintnej kuchni, może zechcesz wykorzystać nową wiedzę w praktyce? Zaproś przyjaciół i rodzinę na obiad. Dzięki funkcji Zmiany liczby porcji możesz dopasować wielkość wybranego dania do liczby osób przy stole. Niezależnie od tego, czy robisz zupę, danie główne czy risotto, wystarczy dla wszystkich!

Zobacz jak dostosować liczbę porcji

Sosy z efektem wow

Perfekcyjne sosy

Aksamitny sos berneński, zredukowany sos balsamiczny, a może intensywny sos na bazie whisky? Niezależnie od tego, który wybierzesz, wyrazisty aromat sosu zdecydowanie podkreśli walory smakowe i teksturę Twojego dania. Sosy stanowią również znakomitą dekorację potrawy – za sprawą kilku kropli oliwy smakowej, czy odrobiny pesto nawet najprostszy szybki makaron może stać się weekendową ucztą.

Jednym z bardziej zaawansowanych rodzajów sosu jest emulsja. Jest to połączenie dwóch składników, które są trudne do wymieszania i często się rozwarstwiają. Jednak dzięki urządzeniu Thermomix® przygotowanie emulsji jest proste i bezstresowe. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak przygotować perfekcyjne sosy emulsyjne, które doskonale uzupełnią wiele dań.

Odkryj więcej inspiracji kulinarnych

Daj się ponieść smakom – przejrzyj Cookidoo®, by znaleźć jeszcze więcej fantastycznych przepisów!

Cała gama przepisów