Odkryj, jak prostota i detale sprawiają, że jedzenie staje się jeszcze lepsze i bardziej wykwintne. Nie chodzi tylko o skomplikowane przepisy, ale także o przemyślane kompozycje smaków i wyrafinowane dodatki, które poprawiają smak potraw.
Jeżeli szukasz prostego sposobu na udoskonalenie swoich dań, zacznij korzystać ze składników o intensywnym smaku. Wysokiej jakości przyprawy, sosy i dodatki mogą nadać daniom głębi i charakteru – w ten sposób wyniesiesz je na wyższy poziom przy minimalnym wysiłku. Oto kilka składników, które warto wypróbować:
Słodko-słone, ostre i kwaśne, a może pikantne i świeże? Szefowie kuchni wykwintnych restauracji potrafią odważnie łączyć smaki, podważając kulinarne standardy. Daj się zainspirować nietypowym zestawieniom, by wejść na wyższy poziom gotowania.
• Owiń słoną szynkę prosciutto wokół plastrów słodkiego melona, by stworzyć prostą, a przy tym wyśmienitą przystawkę.
• Dodaj posiekane mango i plasterki czerwonej papryczki chili do sałatki szpinakowej, by dodać jej ognia i tropikalnego charakteru.
• Umami, czyli tzw. piąty smak, doskonale współgra ze składnikami o wysokiej kwasowości. Połącz pełną umami mozzarellę z kwaskowatymi pomidorami i octem balsamicznym.
• Dodaj chili do czekolady oraz szczyptę soli do karmelu, aby nadać wyraźnego charakteru swoim deserom.
• Skomponuj sałatkę na bazie sezonowych owoców, koziego sera i orzechów, aby stworzyć wykwintną i odświeżającą przystawkę z różnorodną gamą tekstur i smaków.
• Eksperymentuj: dodaj kilka świeżych listków bazylii do porannego truskawkowego smoothie i poznaj swój ulubiony koktajl w nowej odsłonie.
Aksamitny sos berneński, zredukowany sos balsamiczny, a może intensywny sos na bazie whisky? Niezależnie od tego, który wybierzesz, wyrazisty aromat sosu zdecydowanie podkreśli walory smakowe i teksturę Twojego dania. Sosy stanowią również znakomitą dekorację potrawy – za sprawą kilku kropli oliwy smakowej, czy odrobiny pesto nawet najprostszy szybki makaron może stać się weekendową ucztą.
Jednym z bardziej zaawansowanych rodzajów sosu jest emulsja. Jest to połączenie dwóch składników, które są trudne do wymieszania i często się rozwarstwiają. Jednak dzięki urządzeniu Thermomix® przygotowanie emulsji jest proste i bezstresowe. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak przygotować perfekcyjne sosy emulsyjne, które doskonale uzupełnią wiele dań.