Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 200 g wody, wrzącej
- 2 figi, suszone, bez twardych końcówek, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych, drobno pokrojonych
- 300 g sera koziego, twarogowego, pokrojonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ptysie
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 szczypty soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- miód, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 390.8 kJ / 93.4 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 79.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2h 20min
Ptysie z musem z zielonego groszku
2h
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Pierożki shaomai
2h
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1 Std. 30 Min
Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym
1h 45min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50min
Makaroniki z lemon curd
2h
Majonez japoński (kewpie)
15min
Rolada paprykowa z serem kozim, rukolą i orzechami włoskimi
5 Std.
Ptysie
2h 15min
Bułeczki bao z szarpanym indykiem
2h 20min