Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód z herbatników
- 100 g herbatników np. maślanych
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 szczypta soli
Gruszki z szafranem
- 300 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
100
g wody
lub 100 g białego wina - ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- 2 - 3 szczypty szafranu
- 1 - 2 łyżeczki brązowego cukru
Krem
- 250 g mleka
- 80 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g)
- 300 g śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1171.8 kJ / 279.9 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 33.5 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 164.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jeżynowa panna cotta
4 Std. 10 Min
Maślankowa panna cotta z duszonymi śliwkami
3 Std. 40 Min
Trifle z rabarbarem
2h 45 min
Deser z kaszy manny
20 min
Kokosowe miniserniczki
50 Min
Deser twarogowy z mango
15 min
Lodowy deser z brzoskwiniami i kremem z mascarpone
2 Std. 35 Min
Deser kokosowo-ananasowy
4h 25min
Pudding truskawkowy
2 Std. 35 Min
Serniczki z wiśniami
45 min
Pudding migdałowy
30 min
Deser jogurtowy z kremem cytrynowym
50 Min