Urządzenia i Akcesoria
Sos bordoski (sos bordelaise)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
-
5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
350 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
45 g mąki pszennej
-
280 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
4 gałązki bazylii, świeżej
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 liście laurowe, suszone
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki soli
-
450 g czerwonego wina Bordeaux
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
374.2 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
1091.6 kJ /
260.9 kcal
Tłuszcz
13.8 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
19.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KLASYCZNE SOSY
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Sos cytrynowy z awokado i szynką
35 min
Dressing czosnkowy z serkiem ricotta
10 min
Dressing orientalny
10 min
Sałatka Cezar
50 min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50 min
Knelki z piersi kurczaka
1 godz. 20 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Klopsy królewieckie
2 godz. 10 min
Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
2 godz. 15 min
Sos romesco
1 godz. 25 min
Sos amatriciana
50 min