Urządzenia i Akcesoria
Sos bordoski (sos bordelaise)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
-
5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
350 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
45 g mąki pszennej
-
280 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
4 gałązki bazylii, świeżej
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 liście laurowe, suszone
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki soli
-
450 g czerwonego wina Bordeaux
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
374.2 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
1091.6 kJ /
260.9 kcal
Tłuszcz
13.8 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
19.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KLASYCZNE SOSY
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
1小时 10 分钟
Sos salvitxada
1小时 25 分钟
Sos BBQ
25 分钟
Dressing orientalny
10 分钟
Sos myśliwski (sos chasseur)
50 分钟
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 分钟
Sos cebulowy (sos soubise)
30 分钟
Risotto po mediolańsku
30 分钟
Sos z czerwonego wina
40 分钟
Ziemniaczki śródziemnomorskie
2小时 30 分钟
Sos romesco
1小时 25 分钟
Sos amatriciana
50 分钟