Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 350 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 45 g mąki pszennej
- 280 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 4 gałązki bazylii, świeżej
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki soli
- 450 g czerwonego wina, Bordeaux
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1091.6 kJ / 260.9 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 19.3 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 374.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos cebulowy (sos soubise)
30min
Sos curry
30min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50min
Sos z czerwonego wina
40min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1h 30min
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1h 20 min
Marynata winna
15min
Sos salvitxada
1h 25min
Sos romesco
1h 25min
Sos serowy roquefort
20 min
Gulasz z polentą
2h
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 Min