Sos bordoski (sos bordelaise)

Sos bordoski (sos bordelaise)

3.4 8 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

  • 5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 350 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 45 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 4 gałązki bazylii, świeżej
  • 4 gałązki tymianku, świeżego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 450 g czerwonego wina Bordeaux
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 260.9 kcal / 1091.6 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 19.3 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 374.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...