20 smaków lodów, których trzeba spróbować

Poznaj nasze wskazówki i sugestie na temat lodów – od najbardziej kremowych i dekadenckich po lżejsze, owocowe i bez nabiału. Witaj w Cookidoo® – najlepszej lodziarni tego lata!

W wafelku, w kubeczku, a może na patyku?

Idealny tryb do przygotowania lodów

Tryb Zagęszczanie TM6

Wiele rodzajów lodów robi się na bazie kremu angielskiego (custard) przygotowanego z jajek, mleka i cukru. Aby uzyskać bardziej kremową i gładszą masę, użyj trybu Zagęszczanie. W ten sposób przygotujesz idealną bazę lodów z kremu custard! Aby przygotować perfekcyjny krem angielski lub krem cytrynowy, ustaw temperaturę na 80°C.

Spróbuj naszych wyjątkowych, aksamitnie kremowych lodów na bazie kremu angielskiego

Najnowsze trendy dotyczące lodów

Od lodów bez nabiału po lody bez cukru… W ostatnich latach bardzo modne stały się lody dedykowane dla osób na specjalnych dietach. Równocześnie popularność zyskują nostalgiczne smaki kojarzące się z dzieciństwem (stracciatella, karmel, masło orzechowe z dżemem). Zainteresowaniem cieszą się także wytrawne i nietypowe smaki (np. buraczkowy) oraz lody z dodatkami (np. z ciasteczkami, czekoladą i karmelem).

Poproszę gałkę o smaku dzieciństwa!

Idealna gałka lodów za każdym razem

Zamiast wkładać łyżkę jak najgłębiej do pudelka z lodami, spróbuj gładko przesuwać łyżką po powierzchni lodów, by uformować idealną kulkę!

Lodowe smakołyki dla wegan!

Lody o idealnej konsystencji – nasze wskazówki

Dodatki i smaki
Aby uzyskać najlepsze efekty, należy dodawać składniki takie jak ekstrakt waniliowy i czekolada bezpośrednio do bazy lodów, a dodatki – ciasteczka czy orzechy – tuż przed mrożeniem.

Sposób na kremowe lody
• Im więcej tłuszczu (np. śmietany), tym bardziej miękkie i kremowe będą lody.
• Płynne substancje słodzące, takie jak miód, syrop kukurydziany czy glukoza, nadają lodom kremową i stabilną konsystencję.
• Odrobina alkoholu, np. likieru owocowego czy wódki, także nadaje lodom bardziej aksamitną konsystencję i ostrzejszy smak.
• W celu uzyskania bardziej miękkiej konsystencji zamrażaj lody w płytkim pojemniku przykrytym folią spożywczą.

Wykwintne desery lodowe

Aby poznać więcej inspiracji, sprawdź wszystkie nasze przepisy na lody!

Czas na orzeźwienie