We Włoszech można znaleźć wiele przypraw — niektóre z nich są uprawiane lokalnie, a inne sprowadzane z zagranicy. Często używane są również aromatyczne zioła, które można uprawiać samodzielnie lub zbierać na łąkach i w górach.
W kuchni nie może zabraknąć szafranu, pieprzu, cynamonu, goździków, jałowca, gałki muszkatołowej, rozmarynu, szałwii, tymianku, bazylii, szczypiorku i wielu innych przypraw. Ale przede wszystkim sposób użycia tych przypraw różni się znacznie w zależności od regionu.
Pochodzę z północnych Włoch, okolic jeziora Como. Przygotowywanie ryb z jeziora jest powszechne w moim regionie. Mamy risotto z okonia, alozę, ukleję i inne rodzaje ryb, które można przyrządzać „saute” (przed smażeniem wystarczy tylko obtoczyć je w mące), grillować lub smażyć. Na kuchnię w moim regionie wpływ mają również okoliczne regiony (Bergamo, Brescia, Como, Mediolan i Valtellina), dlatego w naszym menu często znajdują się pizzoccheri (patrz zdjęcie poniżej — specjalny rodzaj makaronu z gryką, serem, ziemniakami i kapustą włoską), polenta taragna, risotto mediolańskie, ossobuco i wiele innych.
Na Cookidoo® najbardziej lubię risotto po mediolańsku, pizzoccheri i polentę, które zawsze przygotowujemy w niedzielę!
Wypróbujcie przepis na „polenta taragna” i dodajcie na końcu stopione brązowe masło przyprawione liśćmi szałwii. Rozpływa się w ustach!
Pojawienie się urządzenia Thermomix® sprawiło, że moja pasja do gotowania rośnie z dnia na dzień.
Spotkałam również kilka gwiazd Thermomix® Community Stars. Łączy je pasja do gotowania w urządzeniu Thermomix®. Zaprzyjaźniliśmy się i wspólnie odbywamy tę piękną kulinarną „podróż”.
Risotto ze świeżymi pomidorami
Risotto z kurczakiem i cukinią
Risotto z cukinią i serem feta
Risotto szparagowe
Risotto z boczkiem i pieczarkami
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
Risotto z grzybami
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
Risotto z cukinii
Risotto z kurkami
Risotto z parmezanem
Risotto dyniowe z boczkiem