Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
3 porcje
Składniki
Aromatyczna granola
-
100 g orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów włoskich, laskowych
-
150 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
-
50 g ziaren, mieszanych np. pestek dyni, słonecznika, sezamu
-
½ łyżeczki curry, mielonego
-
20 g octu balsamicznego
-
15 g miodu
-
30 g oliwy z oliwek
Zupa krem z warzyw i pokrzywy
-
1 cebula (ok. 100 g)
-
90 g brokułu3 białe szparagi (ok. 90 g) lub 3 zielone szparagi (ok. 90 g)
-
½ cukinii (ok. 300 g)
-
½ pora (ok. 75 g)
-
300 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
-
½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
-
15 g oliwy z oliwek
-
25 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
-
5 g mieszanych ziół, świeżych np. rozmarynu, majeranku, oregano, tymianku, bazylii, tylko liście
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
676 mg
Białko
22 g
Kalorie
2659 kJ /
635 kcal
Tłuszcz
41 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zupa krem z pieczonych buraków z koprem włoskim i jabłkiem
2 godz. 20 min
Zupa kalafiorowa z kluseczkami; Polędwica w sosie gruszkowym z warzywami
1 godz. 10 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55 min
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
50 min
Zupa krem z pomidorów
40 min
Krem paprykowy z pianką bazyliową
40 min
Zupa krem z buraków
45 min
Zupa z białych warzyw
45 min
Zupa krem z dyni z gruszką
55 min
Zupa krem z dyni z curry
35 min