Wersje kompatybilne
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- 10 g masła
- 400 g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 280 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 łodyga trawy cytrynowej, przekrojona na pół (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 400 g wody
- 300 g mleczka kokosowego
- ¼ - ½ łyżeczki zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1282.2 kJ / 306.5 kcal
- Białko
- 12.4 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.4 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 451.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40 min
Zupa krem z zielonych szparagów
30min
Zupa krem z glazurowanymi różyczkami kalafiora
45 Min
Zupa krem ze szparagów
45 Min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 Min
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
1h 15min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1h 10min
Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
1h
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
50min
Zupa krem z krewetkami
1h
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1h 10min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 Min