
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 80 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
- 80 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g gruszki obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus kilka plastrów do podania
-
20
g białego wina, wytrawnego
lub 20 g sherry, wytrawnego - 20 g oliwy z oliwek
- 500 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 750 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 150 g śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do podania
- ½ - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 151.8 kcal / 635.7 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 19.9 g
- Błonnik
- 5.1 g