Zupa kalafiorowa i pulpety drobiowe w sosie chrzanowym z warzywami na parze

3.7 3 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje

Składniki

  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 10 g bułki tartej
  • ½ jajka roztrzepanego
  • ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty
  • 10 g olej plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 35 g pora pokrojonego na 2 mm plastry
  • 550 g wody
  • 130 g różyczek kalafiora (3-4 cm)
  • 75 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 200 - 230 g warzyw, mieszanych świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 g koperku, świeżego drobno posiekanego
  • 15 - 25 g chrzanu, tartego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 346.5 kcal / 1450.7 kJ
Białko 30.3 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 25.8 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 814.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...