Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa i pulpety drobiowe w sosie chrzanowym z warzywami na parze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje
Składniki
-
200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
-
10 g bułki tartej
-
½ jajka roztrzepanego
-
¾ łyżeczki tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
⅔ łyżeczki soli
-
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty
-
10 g olej plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
75 g cebuli przekrojonej na pół
-
35 g pora pokrojonego na 2 mm plastry
-
550 g wody
-
130 g różyczek kalafiora (3-4 cm)
-
75 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
200 - 230 g warzyw, mieszanych świeżych, szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
5 g koperku, świeżego drobno posiekanego
-
15 - 25 g chrzanu, tartego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
346.5 kcal /
1450.7 kJ
Białko
30.3 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
25.8 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
814.8 mg