
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
koperku, świeżego tylko liście20 - 25 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
oleju rzepakowego20 g
Pulpety z indyka
-
udźca z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)600 g
-
bułki tartej70 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
jajko1
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
Sos koperkowy
-
wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni780 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 czubate łyżeczki
-
ziarna ziela angielskiego3
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - ¾ łyżeczki
-
soli½ - ¾ łyżeczki
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pulpetów30 - 40 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu150 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego15 - 20 g
-
koperek, świeży tylko liście, posiekany, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
326.8 kcal /
1368.3 kJ
Białko
23.8 g
Tłuszcz
17.3 g
Węglowodany
20.5 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
788.3 mg