Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)

Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)

4.8 5.1K ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • koperku, świeżego tylko liście
    20 - 25 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • oleju rzepakowego
    20 g
Pulpety z indyka
  • udźca z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    600 g
  • bułki tartej
    70 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
    50 g mleka
  • jajko
    1
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
Sos koperkowy
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    780 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 czubate łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pulpetów
    30 - 40 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    15 - 20 g
  • koperek, świeży tylko liście, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 326.8 kcal / 1368.3 kJ
Białko 23.8 g
Tłuszcz 17.3 g
Węglowodany 20.5 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 788.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...