
Wersje kompatybilne
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 - 25 g koperku, świeżego tylko liście
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
Pulpety z indyka
- 600 g udźca z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 70 g bułki tartej
-
50
g śmietany, min. 30% tłuszczu
lub 50 g mleka - 1 jajko
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
Sos koperkowy
- 780 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
2
czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 30 - 40 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pulpetów
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- koperek, świeży tylko liście, posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 326.8 kcal / 1368.3 kJ
- Białko
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Węglowodany
- 20.5 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 788.3 mg