
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
20 - 25 g koperku, świeżego tylko liście
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego
Pulpety z indyka
-
600 g udźca z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
70 g bułki tartej
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 jajko
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
Sos koperkowy
-
780 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
30 - 40 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia pulpetów
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
koperek, świeży tylko liście, posiekany, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
326.8 kcal /
1368.3 kJ
Białko
23.8 g
Tłuszcz
17.3 g
Węglowodany
20.5 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
788.3 mg