Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym

5.0 2 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami
  • 200 g różyczek brokułu
  • 130 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 130 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 50 g kromek białego chleba tostowego pokrojonego na kawałki
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    30 sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 gałązki koperku, świeżego tylko liście
  • 3 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • skórka otarta z cytryny (z ⅔ szt.), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 35 g masła miękkiego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 800 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
  • 2 ½ łyżki musztardy
Sos śmietanowo-cytrynowy
  • 35 g cebuli przekrojonej na pół
  • 90 g masła w tym 70 g zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 35 g białego wina, wytrawnego
  • 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 755.2 mg
Białko 49.7 g
Kalorie 3952.2 kJ / 944.6 kcal
Tłuszcz 71.8 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 29.2 g
Węglowodany 24.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...