Spaghetti z sosem pesto i krewetkami

Spaghetti z sosem pesto i krewetkami

4.9 58 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • liści bazylii, świeżych
    50 g
  • orzeszków piniowych
    30 g
    30 g migdałów, w słupkach
  • ząbki czosnku
    2
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    50 g
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu i oprószenia
    1 ½ łyżeczki
  • krewetek, surowych, obranych
    200 g
    200 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • woda do gotowania makaronu
  • makaronu, suchego, typu spaghetti (400 g)
    1 opakowanie
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ½ łyżeczki
  • liści szpinaku baby, świeżych
    80 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    150 g
  • tymianku, świeżego
    3 gałązki
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 812.2 kcal / 3398.1 kJ
Białko 28.1 g
Tłuszcz 41.6 g
Węglowodany 82.5 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Sód 1373 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...