Urządzenia i Akcesoria
Tofu w stylu japońskim, sos dyniowy, spiralizowane frytki
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
Spiralizowana dynia i ziemniaki
-
150 g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na kawałki, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
-
150 g ziemniaków podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
Pikantny sos dyniowy
-
50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
250 g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
150 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka suszonych płatków chili
-
1 szczypta soli
-
1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie) tłoczonego na zimno
Sałatka ziołowa
-
1 łyżka pestek dyni
-
1 łyżka słonecznika łuskanego
-
50 g mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. bazylii, natki pietruszki, kolendry, koperku
-
30 g oliwy z oliwek
-
15 g octu jabłkowego
-
2 szczypty soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
50 g mieszanki młodych sałat
-
1 cebula szalotka mała (30 g), pokrojona w 1 mm plastry
Chrupiące tofu i spiralizowane frytki
-
30 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
70 g wody
-
1 czubata łyżeczka siemienia lnianego, mielonego
-
60 g panierki panko
-
30 g bułki tartej
-
1 opakowanie tofu, wędzonego (180-200 g)
-
olej do głębokiego smażenia (min. 500 g)
-
sól do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1959.5 mg
Białko
32.3 g
Kalorie
4108.9 kJ /
982.1 kcal
Tłuszcz
52.4 g
Błonnik
20.8 g
Tłuszcz nasycony
21.4 g
Węglowodany
107.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Gotuj jak szef kuchni III
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Spaghetti z sosem szparagowym (TM7)
55 min
Spaghetti z cukinii w pikantnym sosie (TM6, TM7)
20 min
Pizza neapolitańska
9 godz.
Wegańskie zielone curry z tofu
25 min
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto (TM7)
45 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu
1 godz.
Wrapy z łososiem i jajkiem
45 min
Wegański rosół z pieczonych warzyw
2 godz. 30 min
Carbonara Ramen
30 min