
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
4 bakłażany (ok. 250 g)
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g sera feta pokruszonego
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
399.2 kcal /
1670.4 kJ
Białko
15.3 g
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
48.6 g
Błonnik
20.2 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Sód
1064.2 mg