Urządzenia i Akcesoria
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
4 bakłażany (ok. 250 g)
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g sera feta pokruszonego
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1064.2 mg
Białko
15.3 g
Kalorie
1670.4 kJ /
399.2 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Błonnik
20.2 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
48.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pieczone bataty z jajkiem sadzonym na parze
30 Min
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM5)
25 Min
Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z kuskusem i warzywami (TM7, TM6)
25 Min
Makaron z soczewicy z warzywami i łososiem
30 Min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 Min
Dorsz pod orzechową kruszonką z kaszą i sałatką
35 Min
Sałatka brokułowa z pesto z rukoli
30 Min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 Min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 Min
Kalafior tikka masala
30 Min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 Min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 Std. 5 Min