Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta

Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta

4.3 12 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 4 bakłażany (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g sera feta pokruszonego
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 399.2 kcal / 1670.4 kJ
Białko 15.3 g
Tłuszcz 19.8 g
Węglowodany 48.6 g
Błonnik 20.2 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 1064.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...