Wersje kompatybilne
Makaron z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami (TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki -
15
g migdałów prażonych, niesolonych
lub 15 g migdałów, blanszowanych - 1 ząbek czosnku
- 30 g liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 25 - 30 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 3 suszone pomidory, w oleju (ok. 20 g), odsączone, pokrojone w paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2276.8 kJ / 544.2 kcal
- Białko
- 18.6 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.7 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 677.4 mg