Makaron z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami (TM6)
TM6

Makaron z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami (TM6)

4.6 (17 ocen)

Składniki

  • 250 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g migdałów prażonych, niesolonych
    lub 15 g migdałów, blanszowanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 25 - 30 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 suszone pomidory, w oleju (ok. 20 g), odsączone, pokrojone w paski

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2276.8 kJ / 544.2 kcal
Białko
18.6 g
Węglowodany
17.8 g
Tłuszcz
45.7 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Błonnik
5.5 g
Sód
677.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy