Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

5.0 9 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

  • 1 ½ pęczka botwiny w całości (buraczki, łodygi i liście, 400-450 g)
  • 30 g koperku, świeżego
  • 230 g ogórków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g rzodkiewek
  • 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 45 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 30 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki cukru
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 700 g kefiru
    700 g maślanki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na pół
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 807.8 mg
Białko 13.7 g
Kalorie 1067.5 kJ / 255.1 kcal
Tłuszcz 16.4 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 8.9 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...