Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g masła
- 220 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm krążki
- 6 owoców jałowca
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, w plastrach
- 2 perliczki (ok. 1300 g każda), wypatroszone, bez szyi, ze skórą
- 2 łyżeczki soli, do oprószenia perliczek
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, do oprószenia perliczek
- 200 g białego wina, wytrawnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2446.1 kJ / 584.2 kcal
- Białko
- 64.4 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 29.2 g
- Błonnik
- 2.2 g
Alternatywne przepisy
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min
Królik w sosie 'Marengo'
1h 10min
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1h 5 min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 20 Min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 Std. 50 Min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3 godz. 40 min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 Std. 30 Min
Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku
2h 50min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 20 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min