
Urządzenia i Akcesoria
Zupa botwinka
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
5 - 10 g koperku, świeżego tylko liście
-
200 - 225 g botwiny z dużymi buraczkami (0,5-1 pęczek, patrz wskazówka)
-
60 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
10 g masła
-
180 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
580 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 jajka dokładnie umyte
-
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki cukru
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
253.1 kcal /
1058.9 kJ
Białko
10.9 g
Tłuszcz
12.6 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Sód
643 mg