Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

4.6 3.3K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • 60 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 20 g pora pokrojonego na kawałki
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 25 g masła
  • 850 - 900 g wody
  • 5 g grzybów, suszonych (4-5 szt.)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
  • 150 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
  • 100 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 141.3 kcal / 591 kJ
Białko 4.7 g
Tłuszcz 4.1 g
Węglowodany 23.6 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 659 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...