Urządzenia i Akcesoria
Barszcz ukraiński
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
60 g cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
450 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
30 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
20 g pora pokrojonego na kawałki
-
150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
25 g masła
-
850 - 900 g wody
-
5 g grzybów, suszonych (4-5 szt.)
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
80 g kapusty włoskiej pokrojonej w 4-5 mm paski
-
150 g fasoli jasiek, suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej
-
100 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
2 łyżki octu
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
-
6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
659 mg
Białko
4.7 g
Kalorie
591 kJ /
141.3 kcal
Tłuszcz
4.1 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
23.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kapuśniak z młodej kapusty
40 Min
Krupnik
40 Min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 Min
Kapuśniak kaszubski
45 Min
Barszcz czerwony z mięsem
1 Std. 5 Min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 Std. 50 Min
Zupa z kiszonych ogórków
45 Min
Krupnik z grzybami
45 Min
Zupa grochowa
1 Std.
Zupa szczawiowa
35 Min
Kapuśniak
50 Min
Barszcz wegetariański
1 Std. 10 Min